Het zal je dag op de camping maar zijn. Het is zeven uur 's ochtends…
Table d’Hôte
Wat eten we vandaag?
Alleen het woord table d’hôte klinkt de echte Frankrijkganger direct als muziek in de oren. Sterker nog, men zoekt ook naar eetgelegenheden wanneer men nadenkt over de volgende vakantiebestemming, en terecht. Niets is zo fijn om niet zelf te hoeven koken op je vakantieadres. Ben je een echte kampeerder, dan is het toch regelmatig behelpen op het kleine, vaak 2 pits, gasstelletje. Zit je in een gîte dan heb je het alweer wat luxer, maar zelfs dan is het fijn om niet te hoeven koken.
Maar er zijn genoeg mensen die het fenomeen table d’hôte nog niet kennen en daarom is het goed om er iets dieper op in te gaan. Het basisprincipe van table d’hôte(s) is dat je mee-eet met de gastvrouw en/of gastheer. Dat de maaltijd wordt bereid met zoveel mogelijk streek en lokale producten en dat er geen keuze is, dus “eten wat de pot schaft”. Het staat de gastheer en/of gastvrouw vrij om het menu wel of niet van te voren bekend te maken.
Table d’hôte – wij zijn geen restaurant
Wanneer men alcohol schenkt aan tafel dan is daar een vergunning voor nodig. Dit is een andere vergunning dan de bordjes die je bij de lokale café’s en restaurants aan de muur ziet hangen zoals bijvoorbeeld “License IV”. De vergunning voor alcohol bij de maaltijd werd tot 2011 door de gemeente of een douane afgegeven. Tegenwoordig moet je daar eerst een cursus voor doen ivm de hygiëne, koeling van je producten, de werkwijze in de keuken etc. Tot zover over de alcohol. Beter is het om er van te genieten tijdens die gezellige table d’hôte 😉
Elke gastheer of gastvrouw staat het vrij om te bepalen hoe vaak ze een maaltijd willen aanbieden. Wanneer een “accommodatie” een apart restaurant heeft dan is er dus GEEN sprake meer van table d’hôte. HET belangrijkste kenmerk van de table d’hôte is de afwezigheid van een menu en wijnkaart. Wat velen (ook) niet weten is dat de eigenaar gedurende 1 week verschillende prijzen voor een table d’hôte kan vragen. Bijvoorbeeld op dinsdag een BBQ a € 15 maar op donderdag een verfijnd 3 gangen menu voor € 25. Alle waar naar zijn geld.
Table d’hôte – vegetarisch – glutenvrij – lactosevrij
Ook op de diverse sociale media kanalen lees je met regelmaat over het fenomeen table d’hôte en de diverse “wensen” van gasten die dan aan bod komen. Zo kent iedereen ondertussen wel de glutenvrij, lactosevrij, vegetarische en veganistische varianten. Het antwoord op AL deze wensen is heel simpel : de gast is volledig afhankelijk van de flexibiliteit van de gastvrouw of gastheer. Als “de kok” er geen rekening mee kan of wil houden dan is het “helaas pindakaas” en kan je niet mee-eten. Gelukkig heb ik dat zelden gehoord, maar schrik er dus niet van
Bij vele kleine accommodaties die een table d’hôte aanbieden vraagt men meestal van te voren of er met iets rekening gehouden moet worden. Als dat geen hele waslijst is, dan is er in 9 van de 10 gevallen geen vuiltje aan de lucht. Maar bedenk als gast ook dat de ene accommodatie de andere niet is en dat de ene kok de andere niet is. Om nog maar te zwijgen van de beschikbare “werkruimte” van de kok, zijnde zijn of haar keuken. Er zijn stellen die een professionele keuken ter beschikking hebben, compleet met (warmhoud) ovens. Wij bijvoorbeeld koken gewoon in onze eigen kleine keuken met 1 gasstel en oven.
Eerlijke en lokale producten
Minstens zo belangrijk zijn natuurlijk de capaciteiten van de kok. Ben je iemand die lekker eten kan klaarmaken of ben je al een (ver) gevorderde hobbykok? Allemaal zaken die meespelen in de belevenis en je eigen verwachting als je ooit een keer gaat aanschuiven. Vaak is er wel het 1 en ander te vinden in de recensies/reviews van een accommodatie. Wat voor de ene kok een uitdaging is, is voor de ander simpelweg onmogelijk. Bij ons vind je bij inschrijving de opmerking : In onze keuken kan veel, maar toveren lukt nog net niet 😉
Frankrijk is niet echt het land voor de vegetariërs, zeker niet op het platteland. Daarentegen vind je hier wel heel veel eerlijke producten. Ik geef altijd het voorbeeld uit de vroegere programma’s van Herman den Blijker : bijna alle restaurants kopen hier hun vlees bij een lokaal boerderijtje. Sterker nog, op de menukaart staat het er zelfs bij van wie het komt. Glutenvrije producten zijn in een beetje Intermarché of Super/Hyper U prima te verkrijgen. Laat je daar dus niet door tegenhouden.
Een echte gezellige table d’hôte
Voor wat betreft de persoonlijke wensen bij een table d’hôte is het natuurlijk vooral afhankelijk van wat er voor menu gekozen is door de kok. Als dat een ovenschotel is met als belangrijkste ingrediënten spekjes, kalkoen en een groente, dan begrijp je dat je daar niet een vegetarische variant van kan maken. Dan blijft er niets van de specifieke smaak over. En als er een aardappelgratin op het menu staat, dan kan je met een lactose intolerantie dus niet aanschuiven. Je hebt geluk als de kok dan een apart schaaltje met gebakken aardappeltjes wil bereiden.
Tot slot, de prijs is meestal een “all-in prijs”. Maar ook mag een hôte er voor kiezen om bijvoorbeeld de genuttigde alcohol separaat in rekening te brengen. Iedereen heeft vast wel eens gezien dat er een table d’hôte wordt georganiseerd inclusief “een karafje wijn per 2 personen”. Wil je meer wijn hebben dan zal die apart in rekening gebracht worden. Vraag dus van te voren wat wel en niet inbegrepen is. Als je geluk hebt komen er na de koffie soms flessen op tafel zonder etiket zodat de gezelligheid naar nog grotere hoogte zal stijgen😉
Op onze “aan tafel” pagina lees je over de mogelijkheden bij Le Petit Mas d’ile
Maar beter nog, kom de table d’hôte bij ons zelf ervaren. Het maakt niet uit of je in een gite zit of dat je gezellig komt kamperen. De table d’hôte is er voor alle gasten.