Skip to content

Het weer in Frankrijk – De Charente is altijd mooi

Weerbericht Frankrijk, Frankrijk weersverwachting, Frankrijk weer, Franse weersite, het weer in de Dordogne

Karin Bloemen zong al “wat voor weer zou het zijn in Den haag?” Het weer. In het bijzonder het weer in Frankrijk. Volgens mij het meest besproken onderwerp aller tijden. Iedereen wil weten wat voor weer het ergens is dan wel wordt. Lente, zomer, herfst en winter, altijd is het wel in iemands belang wat voor weer het is, behalve voor “De Mol”, die gaat nooit naar huis.

Wij wonen sinds december 2006 in de Charente en wat hebben we een verschillen meegemaakt. Het wordt ook niet makkelijk om een informatief blog te schrijven over “het weerbericht van Frankrijk” en dan de Charente in het bijzonder. Gelukkig willen (waarschijnlijk) de meesten van jullie weten wat voor weer het in juli en augustus is. Laat dat nou iets duidelijker zijn dan de overige maanden.

Nu ben ik natuurlijk geen Gerrit Hiemstra en al helemaal geen Piet Paulusma, maar ik ga toch proberen om jullie een duidelijk beeld te geven van wat je in de Charente, per seizoen, aan “weer” kan verwachten. Samen met onze tips, de diverse apps die voorhanden zijn, enkele websites en onze eigen ervaringen, krijg je zo een goed beeld van wat je tijdens je vakantie, wanneer dan ook, kan verwachten.

Om het goed overzichtelijk te maken vind je hieronder een inhoudsopgave van dit blog. Wil je niet alles lezen maar ben je geïnteresseerd in een bepaald onderwerp? Klik op het onderwerp en je gaat er rechtstreeks naartoe. Zo leer je ook nog iets over het weer in Frankrijk.

Weerbericht Frankrijk, Frankrijk weersverwachting, Frankrijk weer, Franse weersite, het weer in de Dordogne

Inhoudsopgave :

 

 

Het klimaat aan de Franse Westkust

Ligging

Tegenwoordig heet de volledige regio Nouvelle Aquitaine. De vroegere regio Poitou Charente is opgegaan in deze nieuwe regio. De Poitou Charente bestaat weer uit 4 departementen, te weten Deux Sèvres, Vienne, Charente en de Charente Maritime. Al deze 4 departementen staan onder invloed van een zeeklimaat. Het weer in Frankrijk is divers, maar zelfs in 1 departement kan het al verschillen.

Dit klimaat is een gematigd zeeklimaat. Dit Cfb-klimaat is het gevolg van de invloed die de Atlantische Oceaan op het weer in deze regio heeft. De aanvoer van relatief vochtige oceaanlucht zorgt ervoor dat er het hele jaar door kans op regen is en dat de temperaturen gematigd zijn. We spreken dan wel van gemiddelden, want in 2019 werden er bijna records gebroken qua droogte en temperaturen.

Door de overgang van het meer vlakke landschap rondom Bordeaux en la Rochelle naar het meer heuvelachtige gebied richting de Charente – Limousine ontstaan er ook tevens verschillen in het weerbeeld. Dit wordt dan weer mede veroorzaakt door de uitlopers van het Centraal Massief die zo goed als tippen aan de Oostgrens van de Charente. En als extra hebben we dan nog de rivier La Vienne die menig weerbeeld verstoort.

Weerbericht Frankrijk, Frankrijk weersverwachting, Frankrijk weer, Franse weersite, het weer in de Dordogne

 

De kenmerken voor de Charente

De wind

Nou daar kunnen we in principe kort over zijn. Wij zeggen altijd lachend : het hoort hier niet te waaien. Maar ja, met een zeeklimaat ontkom je natuurlijk ook niet aan wat wind. Maar in de Charente geen Mistral, Marin of Autan. Zeker vanaf de lente is de stroming hoofdzakelijk Zuidwest. De meren ten Westen van Bordeaux staan niet voor niets bekend als surf- en zeilgebied.

Weerbericht Frankrijk, Frankrijk weersverwachting, Frankrijk weer, Franse weersite, het weer in de Dordogne

In de zomer kunnen er aan de kust wel onweersbuien ontstaan. Deze worden veroorzaakt door de vochtige lucht van de Atlantische Oceaan en het warme(re) binnenland. De historische cijfers laten zien dat deze onweersfronten altijd van Zuidwest naar Noordoost trekken richting de Benelux. De echte zomerse stormen met de bekende Franse hagelbuien zijn dan ook door ons sinds 2006 op 1 hand te tellen.

De temperatuur

Bij een zeeklimaat horen ook gematigde temperaturen, hetgeen niet wil zeggen dat het hier nooit koud of snikheet kan zijn. In 2010 stond ik bij -18 te bouwen aan 1 van onze gîtes, om maar iets te noemen en in 2019 werd er in Bordeaux nog boven de 40 graden gemeten. Alle Franse weersites spreken dan ook in het algemeen over gemiddelde temperaturen in een bepaalde maand gemeten over meerdere jaren. Tja, het weer in Frankrijk blijft een dingetje.

Weerbericht Frankrijk, Frankrijk weersverwachting, Frankrijk weer, Franse weersite, het weer in de Dordogne

Als gezegd, kenmerkend voor de Charente zijn de zachte winters en de milde zomers. Precies, garantie tot aan de voordeur dus. Terugkijkend op nu ruim 15 jaar wonen in de Charente, kunnen we zeggen dat elk seizoen zo zijn eigen charme heeft. Bij de 4 seizoenen kom ik daar op terug. Zachte winters en milde zomers is wat de klok slaat als je naar de gemiddelden kijkt. De stelregel is dat het in principe hier altijd ± 5 graden warmer is dan aan de Westkust van Nederland.

Neerslag

Een zeeklimaat kenmerkt zich dus door het feit dat er in alle seizoenen neerslag kan vallen. Ik zeg met nadruk “kan vallen” want de maanden juni, juli en augustus zijn verreweg het meest droog. Weer komen daar de gemiddelden om de hoek kijken. Een jaar met 10 dagen van 10mm neerslag geeft hetzelfde jaarcijfer als 1 dag met 100mm. Tijdens je vakantie heb je liever geen 10 dagen regen als je maar 14 dagen weg bent. Met het weer in Frankrijk kan je alle kanten op, zelfs de goede 😉

Weerbericht Frankrijk, Frankrijk weersverwachting, Frankrijk weer, Franse weersite, het weer in de Dordogne

De ervaring leert dan ook dat er heus een buitje zal vallen in juli en augustus. Vaak nog het verkoelende buitje ook. Maar tevens leren diezelfde jaarcijfers ons dat de Nederlanders niet voor niets heel graag naar Frankrijk gaan om de vakantie daar door te brengen. Als we dan toch over gemiddelde cijfers praten en je zou het willen vergelijken met Nederland dan zien we voor juli en augustus ruim 80mm in Nederland per maand tegen 60 a 70 mm in de Charente.

Echter, door het heuvelachtige karakter van het departement en alle overige weersinvloeden zijn alle hoeveelheden met recht gemiddelden. Niet zelden worden er hoeveelheden voorspeld die nooit vallen. In de krant lezen we dan de volgende dag dat het 10km verderop wel gevallen is. De raadsels van de natuur en de raadsels van het weer in Frankrijk.

 

Het Franse weerbericht – La tempête

Dat het in Frankrijk kan stormen zal iedereen wel weten. Het woordje “tempête” is bij vele vakantiegangers bekend. Als dat in een bericht verschijnt worden de scheerlijnen strak gezet, wordt de auto, indien mogelijk, naar een veilige plek gebracht en is het hopen dat niemand schade oploopt. Ook tijdens het vakantieseizoen is er altijd wel een gebied in Frankrijk dat de klos is. De Dordogne en de Lot staan bekend om de onvoorspelbare hagelbuien en rukwinden. Wij hebben het zelf mee mogen maken in de Lot in 1989. Wonder boven wonder viel de boom voor onze tent langs en schampte slechts de auto van onze vrienden. Anderen waren minder fortuinlijk, einde vakantie.

In de afgelopen decennia is de meest beruchte storm die van 1999. De gehele Franse Westkust werd toen getroffen door een storm van apocalyptische omvang. Vele jaren hebben de Fransen hout gestookt van alle bomen die waren gesneuveld. Er zijn zelfs you tube filmpjes met beelden van de schade en de verhalen van mensen. Het was storm Martin die o.a over de Charente raasde en zelfs dodelijke slachtoffers maakte. De andere grote storm dateert van 2010, storm Xynthia. Die was qua windsnelheid minder heftig, maar met 59 dodelijke slachtoffers en met een miljardenschade van veel grotere impact. Dit alles mede veroorzaakt vanwege het feit dat de storm samenviel met het springtij. De Charente Maritime en de Vendée waren de grote verliezers. Het weer in Frankrijk maakt niet zelden slachtoffers.

De Betekenis van een stormdepressie (Bron weerplaza.nl)

Stormdepressie

Bij een lagedrukgebied ofwel een depressie, waait de wind op het noordelijk halfrond tegen de wijzers van de klok in en vindt er in het centrum van het lagedrukgebied een opwaartse luchtbeweging plaats.

De barometer geeft de luchtdruk aan. Als de luchtdrukverschillen over een korte afstand erg groot zijn, waait het stevig. Een sterke luchtdrukdaling kondigt meestal een slechtweersysteem aan en dan zal in korte tijd de wind toenemen. Bij een uurgemiddelde windsnelheid van 75 tot 88 km per uur, is er sprake van stormkracht 9.

Grote verschillen in luchtdruk komen meestal voor bij een actief lagedrukgebied. Rond deze zogenaamde stormdepressie zijn er grote temperatuurverschillen zowel aan het aardoppervlak als hoger in de atmosfeer. Hierdoor zijn er sterke luchtstromingen. Ook op hoogte waait het hard, een straalstroom op 10km hoogte.

 

Het weer in Frankrijk – De 4 jaargetijden  

Nee, niet die van Vivaldi, maar de 4 seizoenen in de Charente. De echte liefhebber, ongeacht van welk departement, zal zeggen dat het er altijd mooi is, zelfs als het regent. En het is nog waar ook. Elk seizoen en elk weerstype heeft zijn charme. In Nederland woonden wij vlak aan de kust. Met het aller slechtste weer en de hardste wind trokken wij ons motorpak aan, stapten in de auto en reden naar het strand. Niets fijners dan het gebulder van de wind, stuivend zand en het geweld van de zee te kunnen zien.

Maar uiteraard ook de zomer en lente. Buiten sporten, eten, wandelingen en natuurlijk de vakanties. Onze vakanties waren nog zonder de mobiele telefoons, dus geen apps om het weer te controleren. Nee, vragen aan de campingeigenaar wat voor weer het morgen zou worden. In Frankrijk wisten wij al snel de woorden voor regen, wind, wolken, hittegolf, zon etc. Helaas zijn de winters niet meer wat ze waren. Als klein ventje had ik elke winter de ijsbloemen op mijn slaapkamerraam met enkel glas  en heb ik de laatste 3 elfstedentochten heeeeel bewust meegemaakt. Die van 1985 als toeschouwer in Friesland, in 1986 als deelnemer (en het kruisje ligt hier) en in 1997 voor de buis. Gaat het ooit weer gebeuren? De tijd zal het leren. Met het weer zoals in Frankrijk zal het zeker niet gebeuren.

Lente

De astronomische lente begint op het noordelijk halfrond meestal op 20 maart. De meteorologische lente begint op 1 maart. Mede door de klimaatverandering is het lastig te zeggen wanneer hier in de Charente nou de lente begint. Op 1 maart kan het nog best koud zijn, brandt vaak onze houtkachel nog en zit er nog weinig tot geen blad aan de bomen. Eind maart echter is het direct een totaal ander beeld, om nog maar te zwijgen van april. De kraanvogels kondigen het veranderende weer aan. Zij vliegen terug van Spanje naar het Noord Europa voor hun broedseizoen. Recht over ons huis.

De Charente kent ook vele gebieden met fruitbomen die een prachtige bloesem hebben in april. In de jaren dat wij hier wonen hebben we in april in het zwembad gelegen, maar hebben we ook bij de kachel gezeten. Zeg het maar. Wederom het nadeel van websites over het weer is over welke periode zij het gemiddelde geven van uren zon of regen in millimeters. Bekend is wel dat de Charente de meeste zonuren heeft van West Frankrijk.

Ondergaande zon
Ondergaande zon

In april en mei komt iedereen al wel echt naar buiten. De eerste “vide greniers” (rommelmarkten)  worden weer georganiseerd, vaak kan je al weer buiten lunchen en gaan de terrassen open. Er is zelfs een apart boekje waarin alle rommelmarkten per departement vermeld worden, inclusief het aantal standhouders. Je weet dan meteen of het een klein of groot opgezette markt is.

Zomer

Laten we ons houden aan de astronomische kalender, dan begint dus de zomer op 20 juni. Voor de gemiddelde campinghouder is de maand juni sowieso favoriet. Nog geen volle bak, mild weer en dus extra tijd voor de gasten maar ook om zelf de BBQ eens aan te steken in de tuin. Alles zit mooi in het blad, regen valt er bijna niet in juni en als gezegd, je hoeft nog geen 30+ graden te verwachten.

kleine camping kampvuur speeltuin

Maar juli en augustus zijn natuurlijk bij uitstek DE vakantiemaanden. Zwoele avonden bij het kampvuur en overdag er op uit. Wandelen, fietsen, zwemmen, kastelen bekijken, noem maar op. De diverse apps geven je prima info mbt het te verwachten weer. De gemiddelde temperatuur in de Charente ligt in juli en augustus rond de 25 graden. Ja, gaan we weer, gemiddeld hè. Ons eerste seizoen, 2007, is compleet verregend en het seizoen van 2019 heeft meer dan 15 dagen van boven de 30 graden gekend. Maar de kans op een prima vakantie in de Charente is 99% 😉.

Herfst

Dat moet dan 20 september zijn. Niet voor niets dat de maand september, samen met juni, onze favoriete maanden zijn. Dan is het heerlijk weer in Frankrijk. Want ook september valt dus voor een groot deel “zomers” uit. Vanaf 2007 hebben wij nog nooit een slechte septembermaand qua weer meegemaakt. Okay, op de camping is in de ochtend het gras nat, logisch, maar oh oh, die temperaturen, echt heerlijk als je liefhebber bent van 20 a 25 graden. Met een blauwe lucht zit je op zeker nog in het zonnetje buiten te ontbijten.

Weerbericht Frankrijk, Frankrijk weersverwachting, Frankrijk weer, Franse weersite, het weer in de Dordogne

Van vallende bladeren is eind september nog helemaal niets te merken. De verkleuring begint pas op zijn vroegst eind oktober. Wel kan het zomaar gebeuren dat de kraanvogels over vliegen om te gaan overwinteren in Spanje. Als eerder gezegd, onze streek is DE vliegroute voor deze fraaie vogels. Elk jaar weer een indrukwekkend gezicht, en na al die jaren herkennen wij het geluid al van verre. Oktober, onze eerste vrije maand, is de maand voor de wandelingen, heerlijke lunches en diners. Maar ook dan speelt het leven zich nog steeds hoofdzakelijk buiten af. De korte broek hebben we dan nog met regelmaat aan.

Winter

En dan is het al weer bijna het einde van het jaar. Vlak voor Kerstmis begint dus die astronomische winter. De kachel hebben we in november dan wel met grote regelmaat moeten stoken. In december is de kachel vrijwel altijd aan. Ook hier zien we weer grote verschillen als je het weer in Frankrijk over een 20-tal jaren bekijkt. Vorst en sneeuw zijn hier eigenlijk op 1 hand te tellen. De winter van 2010 was echt koud met bevroren meren, en in 2007 hebben we 1 week sneeuw gehad. Verder kan ik in mijn fotoarchief bijna geen foto’s met sneeuw vinden.

Weerbericht Frankrijk, Frankrijk weersverwachting, Frankrijk weer, Franse weersite, het weer in de Dordogne

Januari en februari zijn hier de somberste maanden. Donkere, vaak natte en koude dagen. Het is niet voor niets dat wij altijd in de winter gesloten zijn. Een huis van 200 jaar oud is niet warm te stoken zonder flink kosten te maken. Maar het zijn ook weer de avonden van bijvoorbeeld een “Soiree de boeuf” bij het lokale restaurant met een voortreffelijke wijn erbij. De maanden kenmerken zich door koude nachten (het kan vriezen) en waarbij het overdag toch makkelijk weer 10 graden kan worden. Doe er een zonnetje bij, en je loopt weer met alleen een trui buiten. Moet die zon er wel zijn natuurlijk.

 

De Franse weersites en apps

Ik was 17 jaar toen ik voor het eerst zonder mijn ouders met vakantie ging. Naar Frankrijk, naturellement. De Lot en de Dordogne waren de favoriete streken waar ik met neven en/of vrienden naar toe ging. Het was de tijd van de 27mc (het bakkie) en dus verre van het digitale tijdperk waar we ons nu in bevinden. Het eerste wat je bij aankomst dan ook deed was vragen naar de openingstijden van het postkantoor (want daar moest je met je Girocheque geld halen) en natuurlijk : wat voor weer wordt het? Het weer in Frankrijk, pffff.

De Franse taal waren wij nog niet machtig anders dan bière, bisous, garcon, fille en café sans lait. Maar met “Wat & Hoe in het Frans” kwamen wij heel ver. Zelfs zover dat wij met uitsluitend Fransen optrokken. Elke dag de bekende zoenen en meteen de vraag : il fait beau aujourdhui? Ach vakantie, wat maakt het uit, maar als het ging regenen wilde je toch wel weten of het een buitje van een uur was of dat we meerdere dagen die ongein hadden.

Weerbericht Frankrijk, Frankrijk weersverwachting, Frankrijk weer, Franse weersite, het weer in de Dordogne

 

Weersites voor het Frans weerbericht

Gelukkig doen we dat nu helemaal anders. Hieronder de websites die door ons het meest geraadpleegd worden. Na 15 jaar trappen wij er nog steeds in. De 14 of 15 daagse voorspelling. Tja, dat weer wat ze voor over 10 dagen voorspellen komt er echt niet, dus kijk te allen tijde alleen naar de eerste 2, hooguit 3 dagen, dan zit je redelijk safe.

www.lachainemeteo.com of www.weathercrave.com

Een site met wel een hele goede videopresentatie, waar je uiteraard iets meer dan je brugklas Frans voor moet kennen. De 15 daagse voorspelling wordt per dag aangepast. Dit geldt voor al het weer in Frankrijk.

www.meteofrance.com

Gelijkwaardig aan de Chaine Meteo

www.meteociel.fr

Leuke van deze site is dat ze het weer voorspellen in tijdsblokken van 3 uur en op de eerste pagina alleen maar de eerste 3 dagen. Verder hoef je ook niet te kijken 😉

De apps voor de Franse weersverwachting

Alle bovengenoemde websites hebben ook hun eigen app. Allemaal zeer gebruiksvriendelijk, gratis en dus ook met wat reclame er tussen.

Naast deze apps zijn gebruiken wij zelf nog (voor Android, maar ook voor Apple verkrijgbaar)

  • Weer & Radar (vooral de radar is erg goed)
  • Weatherpro
  • Buienradar (de radarbeelden kan je niet of nauwelijks inzoomen)

Weerbericht Frankrijk, Frankrijk weersverwachting, Frankrijk weer, Franse weersite, het weer in de Dordogne

 

Het Noordoosten of het Zuidwesten?

Als je in Google “Charente” toets dan krijg je keurig omlijnd het gehele departement te zien. Voor de beeldvorming, van het Noordoosten, dus nog boven Confolens, tot aan het Zuidwesten is ± 150km. Dan begrijp je ook meteen dat “het weer in de Charente” erg afhangt van waar je je in de Charente bevindt. Als je gaat Googelen op het weer in de Charente zal je over het algemeen cijfers van Angoulême te zien krijgen, maar dat is 60km bij ons vandaan.

Ga je er een dag op uit en je schroomt niet om 100km te rijden, check dan dus ook meteen 1 van de weer apps, want waar jij naartoe gaat kan het zomaar heel ander weer zijn. Niet zelden gebeurt het dat wij in de zon zitten en onze vrienden 15 km verderop een regenbui te verwerken krijgen. Laat staan wat het verschil over ruim 100 km is.

Weerbericht Frankrijk, Frankrijk weersverwachting, Frankrijk weer, Franse weersite, het weer in de Dordogne

Tel daar dan nog alle hoogteverschillen bij op die het departement kent. De bekende meren heten niet voor niets “Lacs de Haute Charente”. Specifiek voor onze omgeving geldt dan ook nog dat we op een 3 departementenpunt zitten van de Charente – Vienne – Haute Vienne. Dus naar welk weerbericht kijk je? We zitten op 60 km van Limoges maar ook op 60 km van Angoulême. Rij je met de fiets 1 uur Oostwaarts dan kom je zelfs weer tot bijna 500 meter hoogte. Kortom, is het van belang wat voor weer je hebt of krijgt dan is de app raadplegen nooit overbodig.

Het weer in de Dordogne

Huh de Dordogne? Ja, ook daar zou ik ook nog een heel hoofdstuk aan kunnen wijden. Tenslotte ligt het Noordelijke deel van de Dordogne dichterbij ons huis dan Angoulême 😉 Dus wat ik eerder al schreef over alle voorwaarden en omstandigheden, geldt ook zeker voor de Dordogne. Maar ja, ik ga natuurlijk niet te veel reclame maken voor de Dordogne, als je in de Charente je allerleukste vakantie ooit kan doorbrengen 😊

kampvuur-nacht-slider

 

Het weer in Frankrijk – De Beste reistijd

Ga ik mij daar aan wagen? Dat blijft toch echt heel persoonlijk. Op onze camping krijgen wij families die zo lang mogelijk in de zon willen staan, maar ook families die zoveel mogelijk schaduw willen hebben. Mensen die een gîte boeken en graag binnen in de koelte verblijven en mensen die een gîte boeken en er eigenlijk alleen maar slapen.

Dus ja, wat is de beste reistijd? Feit is dat bijna iedereen temperaturen van 20-25 graden prima vindt. Laten dat nu toevallig, daar istie weer, de gemiddelde temperaturen zijn voor de maanden juli en augustus. Maar als gezegd juni en september zijn bij velen favoriete maanden, maar met kinderen wordt dat snel lastig vanwege de schoolvakanties.

Weerbericht Frankrijk, Frankrijk weersverwachting, Frankrijk weer, Franse weersite, het weer in de Dordogne

Voor de maand mei moet je eigenlijk simpelweg geluk hebben. Niet voor niets is het van 11 tot 14 mei “ijsheiligen”. In de volksweerkunde betekent de IJsheiligen het einde van de periode met mogelijkheid tot schadelijke nachtvorst. Ik ben zelf op 11 mei jarig en heb mijn verjaardag hier in zwembroek, maar ook in coltrui gevierd. Tja, die gemiddelden hè. Lang leve het weer in Frankrijk.

 

Ach, de Charente is altijd mooi.

 

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ja de tempet van 99. We hebben er toen midden in gezeten.
    Verschrikkelijk beangstigend en geen stroom en drie dagen vast gezeten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top