Skip to content

Boodschappen doen in Frankrijk

Waar gaan we dat doen?

De Epicerie

Boodschappen doen in Frankrijk. De tijd van een mud aardappelen in de aanhangwagen ligt gelukkig al een tijdje achter ons. Toch moet er op de vakantiebestemming ook met enige regelmaat boodschappen worden gedaan. Dat kan zijn bij de kampwinkel dan wel supermarkt op de camping, maar als je verblijft op een camping zonder kampwinkel of supermarkt, dan zal je daar naar op zoek moeten. Vele Franse dorpen hebben vaak ook nog een “epicerie”. Een kleine winkel waar ze (bijna) van alles verkopen, maar ook waar het vaak een stuk duurder is dan bij de supermarkt.

Een épicerie, je kent ze vast wel, die kleine winkeltjes waar ze zelfs nog souvenirs verkopen. Zeker als je net gearriveerd bent op de plaats van bestemming, hebben ze in zo’n winkeltje meestal alles om je eerste maaltijd te kunnen bereiden. Groente, vlees, brood, melk. Een biertje, fles wijn en limonade of frisdrank is er ook altijd nog wel te vinden. De keuze is daar uiteraard wel beperkt, dus stel je daar op in. Maar eenmaal 1 of 2 dagen in het vakantieritme ga je toch op zoek naar de supermarkt.

De supermarkt

Veelal kom je dan de Lidl, Intermarché, Auchan, Leclerc of een SuperU (voorheen Carrefour) tegen. Ook in Frankrijk zijn er de prijsvechters zoals de Aldi en de LeaderPrice. Het ligt er maar net aan wat je gewend bent en wat voor budget je ter beschikking hebt…….en welke supermarkt er überhaupt te vinden is rondom jouw vakantiebestemming. Vaak moet je er wel een stukje voor rijden, zoals voor vele zaken in Frankrijk. Maar ja, Frankrijk is ruim 13x zo groot als Nederland, echter, er wonen maar 4x zoveel mensen (67 tegen ruim 17 miljoen).

Maar dan het boodschappen doen zelf. Boodschappen doen in Frankrijk gaat anders dan in Nederland. Het begint al op het parkeerterrein. Kijk niet raar op als de auto voor je die wil inparkeren nog even stilstaat vanwege een praatje met een bekende. Toeteren is “not done” op zo’n moment. Heb je eenmaal een plekje dan kan je “tour de supermarché” beginnen. En die begint uiteraard anders dan in Nederland, want meestal zijn de eerste paden gevuld met non-food, afhankelijk van de grootte van de supermarkt. De Lidl en Aldi hebben wel een (bijna) gelijke indeling als in Nederland.

Het verschil in assortiment

Boodschappen doe in Frankrijk – Broodbeleg vs Non-food

Veelal kom je dus eerst terecht tussen de tv’s, wasmachines, boeken en audio apparatuur. Het brood is volledig anders dan in Nederland. Reken niet op allerlei soort granenbrood maar op diverse soorten stokbrood, hoe kan het ook anders. Overigens verandert het al wel een beetje en kan je nu al kiezen uit kleine, verpakte meergranen broodjes. Er is wel veel verpakt brood, ook glutenvrij. Dan de onvolprezen visafdeling. Ben je een liefhebber, dan kan je er niet aan voorbij gaan. Op de groente en fruit zal je niets in plastic verpakt aantreffen, hooguit de 3 kleuren paprika in 1 verpakking. Het is simpelweg verboden.

Niet onbelangrijk voor de vakantieganger is het broodbeleg. Wie weet het ondertussen niet? Als we boodschappen doen in Frankrijk, dan ga je geen Hagelslag vinden. Pindakaas ondertussen wel maar is nog schreeuwend duur. Chocopasta (Nutella) is wat de klok slaat samen met de “Bonne Maman”, de jam met de rood-wit geblokte dekseltjes. Verder eten de Fransen geen tot weinig zoetigheid op brood. Kaas en vleeswaren daarentegen zijn weer zeer uitgebreid vertegenwoordigd. Laat je verrassen en probeer gewoon het een en ander uit. Alles smaakt lekker op het brood dat door de bakker op de camping wordt gebracht.

Franse wijn en geduldig wachten

Boodschappen doe in Frankrijk en de sterke drank. Die wordt in de supermarkt verkocht. Controle op leeftijd vindt dan plaats bij de kassa.  En een flesje wijn, oh la la, die keuze is reuze om het maar eens met een cliché te zeggen. Laat je verbazen door de prijzen, want voor onder de € 10 koop je al een St Emillion, maar zelfs voor € 5 koop je een fles waar je heel erg blij van gaat worden. Uiteraard is 95% van de schapindeling voor Franse wijnen. Chili, Argentinië, Spanje of Australië moet je echt even voor zoeken. Vaak is het laatste schap voor de kassa ingericht voor de melk. Niet gekoeld overigens want 99% is houdbare melk.

En dan na de dranken richting de kassa. Wat meteen opvalt is dat er na de scan slechts ruimte is voor de boodschappen van 1 klant. Dus geen “arm” die boodschappen opzij duwt zodat de kassière door kan met de volgende klant. Geduld is de belangrijkste eigenschap die je vaak zult moeten tonen in de rij van een Franse supermarkt. Als de klant en de kassière elkaar kennen dan wordt er over koetjes en kalfjes gepraat. Nadat alle boodschappen zijn gescand wordt het bedrag genoemd, maar wordt er nog niet betaald! De klant ruimt eerst alle boodschappen op, gaat dan op zoek naar de portemonnee en dan wordt er pas betaald…. als je pech hebt met een cheque.

Boodschappen doen in Frankrijk zonder stress

Kortom, ben je nog nooit in een Franse supermarkt geweest, dan is de kans redelijk dat het een bijzondere eerste ervaring wordt. Maar bedenk : je bent met vakantie, laat de stress los en geniet van het Franse leven wat echt veel minder gehaast is.

 

4 GRATIS TIPS – boodschappen doen in Frankrijk :

 

  1. In Confolens is een Lidl en een Intermarché, en die zijn op zondag gesloten. Maar op 20 min rijden is een SuperU tot half 12 geopend.Ook Confolens heeft de kleine Epicerie, handig als je een wandeling door Confolens maakt en je bent die paar tomaten vergeten. Overigens is de kleine middenstand nog redelijk goed vertegenwoordigd in Confolens. Koop eens een fijn stuk vlees bij de Boucherie voor op de BBQ of een speciaal flesje wijn tegenover de Boulangerie.
  1. Glutenvrij is tegenwoordig geen probleem meer. Ook de Intermarché heeft er ruimte voor ingericht.
  2. Bedenk dat wat in Nederland heel gewoon is, hier in Frankrijk wellicht niet te koop is, zoals hagelslag. Maar ook “een soeppakket” of een zakje “Nasigroenten” bestaat hier niet.Er zijn natuurlijk vele producten in Frankrijk niet verkrijgbaar waar je eigenlijk niet eens over nadenkt. Gelukkig wordt dat wel steeds minder. Als er nou speciale dingen zijn die je echt altijd gebruikt, bedenk dan van te voren of ze in Frankrijk te koop zijn. Er staat hier geen rijtje met Conimex producten om maar iets te noemen.
  3. Bedenk dat je vakantie hebt en maak je niet druk bij de kassa. Een Français(e) gaat pas betalen wanneer alle boodschappen in de tassen zitten. Dus ga niet staan zuchten 😉 Heb je nu alleen 1 baguette om af te rekenen in de supermarkt, kijk dan of de “service kassa” open is. Elke redelijke supermarkt heeft een “klantenbalie” en tevens een kassa.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top